301 redirect - adressändring på internet - hur fungerar det?

Skall du förändra eller bygga en ny hemsida - läs detta först!

Lär dig hur en 301 redirect fungerar innan du förändrar eller bygger en ny hemsida. När en webbplats byggs om så ändras ofta adresserna till de olika sidorna. Varje sida på din webbplats har en unik adress som berättar vilken domän sidan tillhör och var i hemsidans struktur den är placerad. Ett exempel är:
webshop.com/se/kategori/produkt123.
Om du gör förändringar som påverkar sidans adress så måste du fånga upp all trafik som refererar till den gamla adressen, annars förlorar du den trafiken.

Missade 301 redirects kan påverka besöksstatistiken negativt

Exempel från verkligheten. En ny hemsida lanserades 9:e mars 2011 och här ovan ser du hur besöken från sökningar på Google sjönk drastiskt. Webbyrån hade missat att göra 301 redirects från de gamla sidornas adresser till de nya.

Samma procedur som vid adressändring och eftersändning av post

När du flyttar gör du en adressändring och skickar flyttkort till vänner och bekanta. Du anmäler kanske också om eftersändning så att all din post kommer till din nya adress. Så att du inte missar något. Samma sak gäller på webben. Du måste berätta att dina webbsidor fått nya adresser och se till att all trafik automatiskt vidarebefodras dit. Det gör du med en så kallad 301 redirect, som är dataspråk för en permanent flytt av en sida. Väldigt många missar detta och det kan innebära stora konsekvenser.

Googles egna 404 sida för saknad sida

Detta felmeddelande kommer upp på Google om en sida inte kan hittas. Kul? Jo kanske, men väldigt irriterande för den som är på jakt efter viktig information.

Du kan tappa mer trafik än du anar

Vet du hur många som besöker din webbplats? De flesta har rätt så bra koll på detta, men vet du hur många som länkar till dina sidor? Eller hur många som har bokmärkt några av dina sidor? Om du inte fångar upp trafiken så kan det vara hundratals eller kanske tusentals länkar som slutar fungera. Massor med personer som är intresserade av ditt innehåll hittar det hittar inte längre. Det gäller även sökningar på Google. Den som söker något på Google och får upp en länk till din sida får ett felmeddelande då de klickar på länken: "404. That's an error". Länken är bruten. Personen hittar inte informationen. Med mindre länkar till din sida minskar trafiken.

Gör 301 redirects så att du inte missar trafik från:

  • Google sök
  • Google Adword
  • Externa webbplatser som länkar till din sajt
  • Interna länkar
  • Personer som har bokmärkt dina sidor
  • Direkttrafik från de som känner till adressen (URL) till sidan

Din PageRank bygger till stor del på länkar till din sida

Det är inte bara trafiken till din sajt som minskar om du gör fel. Den viktiga PageRanken riskerar att minska också. PageRank är ett sorts betyg (från 1-10) som Google ger till alla sidor på internet. Ju högre PageRank desto "viktigare" tycker Google att sidan är. Detta resulterar i att en sida med högre PageRank oftast kommer högre upp på Googles sökresultatlista vid sökningar på internet. Exakt hur betygsystemet fungerar har Google aldrig avslöjat, men en sak är säker; att ha många länkar in till sin sida är en avgörande faktor. Det är alltså ytterligare en viktig anledning att inte få brutna länkar.

Ställ krav på din leverantör

Om du känner att du inte behärskar tekniken bakom en 301 redirect, så ställ en enkel fråga till din leverantör: "Kommer ni att göra 301 redirect till den nya adressen?" Kan inte din leverantör svara på detta, så hitta en ny. Det är viktigt att ha leverantörer som vet vad de gör. Du kan också få stor hjälp genom att ladda ner vår "301 checklista" och gå igenom den för att se till att inte någon åtgärdspunkt missas.

 

spacer spacer spacer
spacer
Författad av Micke

Denna artikel är skriven av:
Mikael Siebenrock | webbstrateg | Befound
micke@befound.se | 040 631 26 07

Mikael Siebenrock undervisar i SEO samt erbjuder konsulttjänster inom webbstrategi och sökmotoroptimering.

Läs mer om Mikael Siebenrock ››

Mikael Siebenrock, webbstrateg på Befound
spacer
spacer spacer spacer
spacer spacer spacer
spacer
Verktyg

Gratis länkar och verktyg

 

Vad är din PageRank?

På denna sida finns ett verktyg för att ta reda på en sidas PageRank ››


Håll koll på brutna länkar på din webbplats

Ladda ner Xenulink - gratis program till din PC ››

...eller så kan du beställa en "404 rapport" av Befound ››


Designa din egen 404 sida

Hämta inspiration av bra och dåliga exempel ››

Smashingmagazine.com visar massor av roliga och oroliga sidor

Psst - missa inte denna roliga 404 sidan:
https://www.codeoapp.com/404

spacer
spacer spacer spacer
Nyhetsbrev

Se till att vara uppdaterad

Prenumerera på vårt nyhetsbrev ››
Du får ett meddelande så fort vi uppdaterat någon av våra checklistor.