Googles verktygslåda i expanderat läge

Om du trycker på Uppdateringar söker du enbart bland Twitterinlägg.


Vad är Twitter?

Med hjälp av Twitter kan du skicka ut små meddelanden (max 140 tecken) ut i det s.k. twitterflödet. Det kallas att twittra. Flödet uppdateras i realtid och på twitter.com kan du prenumerera på specifika personers flöden, söka på ord i flödet, etc.

Gå till twitter.com och skapa ett konto ››

 

 

Uppdatering: Googla Twitterinlägg fungerar inte längre

UPPDATERING: Funktionen är för tillfället ur bruk! Det spekuleras i att detta beror på Googles lansering av Google +. ---------- Googles vanliga sökfunktion har kompletterats med verktyg som gör att du kan specifiera mer exakt vad för typ av information du vill att Google ska söka på. Som exempel kan du nu googla på Twitterinlägg (som Google kallar för Uppdateringar).

Eftersom Twitter är ett realtidsflöde som indexeras nästan omedelbart av Google, går det att hålla sig uppdaterad om aktuella händelser och följa stämningar på ett helt annat sätt än med vanlig sök. Därför är krishantering ett lämpligt användningsområde för detta. ”Hur är stämningen där ute? Vad säger folk? Är krisen över?”

Google har tagit fram en speciell söksida för Twitterinlägg som du hittar på google.se/realtime.

Gå till Google realtid

Vertikal sök - nu mycket enklare

Att begränsa sökningen på det här viset kallas för vertikal sök och har funnits ett tag på Google, men nu har det blivit mycket enklare att använda sig av, tack vare Googles nya verktygslåda (se bild till vänster).

Som du ser gäller inte bara Twitter (Uppdateringar). Genom att att använda dig av Googles verktygslåda kan du begränsa dina sökningar till att enbart leta information inom följande kategorier:

  • VideorGå till twitter.com
  • Bilder
  • Kartor
  • Tidningar (Nyheter)
  • Böcker
  • Bloggar
  • Twitter (Uppdateringar)
  • Forum (Diskussioner)
     

När du har gjort en sökning från googles startsida kommer nedan sida upp med verktygslådan till vänster

 - tryck "Alla" för att söka över hela internet - detta kallas horisontal sök eller Blended search (blandad sök)

 - tryck "Fler för att expandera verktygslådan

Nu finns det alternativ till horisontal sök (Blended search)