UTM-taggning - så här får du reda på vilka sociala mediekampanjer som funkar!

Vi har genom alla tider insett att allt vi gör inom marknadsföring inte riktigt har den effekt vi tror att det ska ha. Redan på tidigt 1900-tal sade den amerikanske affärsmannen och politikern John Wanamaker något som vi på Befound refererar till än i dag!

Detta gäller antagligen mer nu än någonsin, med alla sociala kanaler. Men lösningen är faktiskt inte längre bort än UTM-taggning och Google Analytics. Nedan ser du tre viktiga frågor du bör ställa om din marknadsföring.​

Vad är UTM-taggning?

Väldigt förenklat är det att du i URL:en på en länk lägger till information som Google Analytics kan ”läsa av”. Du kan här skriva in fem saker som är viktiga för just dig, där du sedan kan analysera vilken av dina kampanjer som var mest lyckad. Och du får också reda på varför vissa kampanjer gav mer än andra.

 1. Varifrån kommer besökaren?
 2. Vad gjorde att besökaren kom till din webbplats?
 3. Vilket ämne handlade det om?

 

Kan du få svar på dessa tre frågor har du kommit långt i analysen av hur din din sociala medier-marknadsföring fungerar.

Var konsekvent när du UTM-taggar – få svar direkt i Google Analytics!

För att göra UTM taggning så enkelt så möjligt har jag utgått från hur Google Analytics fungerar och vilka möjligheter och falluckor jag har där, dvs jag låter GA styra hur och vad jag taggar.

Det finns två saker som du behöver vara konsekvent med. Vad du skriver på varje taggningsställe (det finns fem stycken) och hur du stavar. Var och vad jag skriver in styrs av att mitt mål är att få all viktig information på en enda sida i Google Analytics (GA). Det finns några begränsningar. Den ena är att jag bara kan ange två dimensioner i GA, utom just när det gäller kampanjer. Då har GA lagt samman två dimensioner i en och det är ”källa/medium”.

Dessa dimensioner tillsammans med ytterligare en blir mina tre viktigaste taggningsställen. Jag har då valt ”kampanj” som en tredje dimension för mina UTM-taggningar. Dessa är de tre taggningsställen jag tycker är de viktigaste. Här nedan anger jag vad det är jag lägger in under de tre taggningsställena:

 • KÄLLA – varifrån kommer trafiken?
 • MEDIUM – vad var det där som skapade trafiken?
 • KAMPANJ – vilket var ämnet det handlade om?

Som av en händelse är det dessa tre som Googles egna verktyg som skapar dessa UTM-taggningar anser som obligatoriska. Och det är även de tre frågor jag ställde i början av denna artikel.

Hur ser min UTM taggning ut i Google Analytics och var hittar jag den?

Nedan ser du hur det ser ut i Google Analytics – denna tabell hittar du under Förvärv > All trafik > Källa/medium.

För att få fram kampanjkolumnen måste du välja en sekundär dimension; Kampanj. Nu får du i en och samma tabell svar på de tre frågorna jag ställde i början av denna artikel. För att detta ska dyka upp här (förutom Adwords) så räcker det att du UTM taggar dina kampanjer och trafiken börjar komma in till din webbplats genom dessa taggade länkar. Resten av jobbet gör Google Analytics automatiskt.


Vi kan här se att vi får mest trafik genom annonser i Google Adwords Display nätverk. Förutom Adwords får vi in trafik från våra egna annonser i Facebook och det ämne som ger mest trafik är Copy. Här kan vi nu filtrera fram t ex allting från Linkedin och se hur våra insatser där ger effekt eller inte. Mycket spännande, eller hur?

 

Att skapa en UTM taggning med hjälp av verktyget som skapar webbadresser.

För att slippa behöva skriva in rätt taggnings-url själv, finns det några vertyg som gör det enklare. Antingen kan du använda Campaign URL BuilderDu kan även använda vårt superenkla Excel-dokument, mer om det strax.

Här kan du nu fylla i detta formulär för att göra din första UTM taggade url. Om du går lite längre ner i denna artikel kan du läsa om ett enklare sätt att skapa UTM taggningar.

Men först vill jag visa detta sätt att skapa din första taggning. Har du innan skapat taggningar med denna metod kan du hoppa ner direkt till rubriken som börjar med Variant två.

Så här använder du denna. Börja med att gå till den sida på din webbplats som du vill länka till, kopiera hela URL:en och kopiera in den i Steg 1 rutan ”webbplatsens adress*”.

Fyll därefter i punkterna i steg 2, och här är det bara att följa instruktionerna under varje ruta du skall fylla i. Här nedan går jag igenom vad Dimensionerna heter i Analytics för varje punkt i steg 2:

 • Kampanjkälla – Källa
 • Kampanjmedium – Medium
 • Kampanjterm – Sökord
 • Kampanjinnehåll – Annonsinnehåll
 • Kampanjens namn – Kampanj

Av någon anledning har de valt att inte kalla dessa fem dimensioner vid deras rätta namn på svenska (antagligen översatt med Google Translate). Tittar man på koden som skapas i länken så är dessa identiska med dimensionerna i engelsk version av Analytics.

Enklaste och bästa sättet att skapa en UTM-taggning.

Det finns som jag skrev innan två anledningar varför vi har gjort detta Excel-dokument. För det första för att förenkla processen så att vi verkligen taggar allt. Om processen tar för mycket tid eller är omständlig blir det ofta att man inte gör saker fast det anses som mycket viktigt. Detta vet vi av egen erfarenhet.

Den andra anledningen är konsekvens, dvs att vi verkligen har full kontroll när vi analyserar i Analytics. Taggar du inte konsekvent blir det en väldig röra i Analytics, och det försvårar för dig att ta ut relevant statistik. Orsaken till varför konsekvens är så viktig är att vi vill kunna filtrera fram eller bort t ex allting från Linkedin, och Google Analytics skiljer på versaler eller gemener. Så om vi ena gången skriver linkedin med liten bokstav och ibland med stor bokstav så ställer det till problem.

Hur ser detta Excel-dokument ut?

Dokumentet (ladda ner det här) består för närvarande av ett antal flikar där flikarna är uppdelade på vilket medium du ska lägga in den taggade länken i. Här nedan ser du hur fliken för Linkedin är byggd.

Längst till vänster finner du kolumnen för vart länken skall peka, dvs din landningssida för som i detta exempel en kommentar i en grupp på Linkedin. Sedan kommer de fem dimensionerna, i fallande ordning hur viktiga de är för analysen.

 • Källa – Länken finns på Linkedin
 • Medium – länken finns i en kommentar 
 • Kampanj – ämnet var Webb
 • Sökord – kommer i nästa artikel
 • Annonsinnehåll – kommer i nästa artikel

I det gråa fältet ser du hur vi rekommenderar att man skriver in i de olika kolumnerna Källa, Medium etc. Jag har anpassat kolumnerna efter just den fliken du befinner dig på, dvs vilket medium du vill länka, såsom Linkedin, Twitter, nyhetsbrev, etc.

Du har full kontroll att ändra i det grå fältet om du har andra behov i din analys. Här väljer du själv om du vill börja ditt arbete med att använda våra erfarenheter av hur du enklast bygger din UTM-taggning. Det finns ingen anledning att du ska börja från början och göra de fel vi gjorde.

 

Ska man även tagga länkarna i Adwordskampanjer?

Vi får ibland frågan på våra Google Analytics-kurser hur man ska göra med Adwordskampanjer. Ska även de taggas på detta sätt? Svaret på den frågan är nej, det sköter Adwords redan åt oss. Se bara till att koppla ihop ditt Adwordskonto med Google Analytics.

När du har gjort detta kommer deras taggningar automatiskt att dyka upp på samma ställe som alla dina andra kampanjer. Däremot kan du just för Adwords välja sekundär dimension Sökord. Då ser du i kolumnen för Sökord vilka ord som har genererat trafiken som kommit in via Adwords, dvs Google/cpc i kolumnen för Källa/medium. Då kommer en sådan tabell att se ut som nedan.

(content targeting) är för besök som genererats av annonser som inte är relaterade till en användarsökning, men som har visats på Googles Display-nätverk. I rad 2 ser du att ordet skrivarkurser har gett 285 sessioner under denna perioden, finns det inget + framför sökordet som i rad 2. är det en bred sökning, dvs sökningen kan ha varit andra ord som Google anser hör ihop med skrivarkurser. Finns det ett + framför ordet är det just detta ordet som har funnits med i sökningen

Vill du veta mer om hur man kommer högst upp på Google? Få fler besökare som gör det du vill?

Kolla in våra två inspirerande kursdagar om Webstrategi! Genom rätt webbstrategi, sökmotoroptimering och Google Analytics kommer du snabbt få bättre resultat på webben!

Läs om vårt fina erbjudande i webbstrategi här ››

Micke Siebenrock
Micke Siebenrock

Jag har världens bästa jobb, jag träffar intressanta människor som jobbar på spännande företag. Vi tillbringar mycket av vår tid med att jobba, därför måste vi göra den tiden roligare.

HEJ! 

Vi är Befound, en liten innehållsbyrå som sysslar med mänsklig marknadsföring.